Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Natuurlijke dood en euthanasie; uitkering levensverzekering?


9 februari 2004

Vraag nummer: 2872  (oude nummer: 3992)

In veel voorwaarden van levensverzekering wordt bepaald dat er alleen een uitkering volgt indien de verzekerde een natuurlijke dood is gestorven. Wordt euthanasie, uitgevoerd met alle zorgvuldigheidseisen in achtnemend, volgens de wet gezien als een natuurlijke dood en zal een verzekeraar dan vervolgens ook (moeten) uitkeren?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik vermoed dat ook bij euthanasie een verzekeraar een levensverzekering uitkeert. Het gaat immers om gevallen waarin anders - korte of iets langere tijd later - het overlijden óók zou hebben plaats gevonden.

Mij lijkt het criterium wel/niet natuurlijke dood geen strikt houdbaar uitgangspunt voor het wel of niet uitkeren. Tenminste niet het onderscheid natuurlijk-onnatuurlijk zoals dat voor de Wet op de lijkbezorging geldt. Anders zou iedereen die een ernstig ongeval met een auto krijgt, of een wandelaar door een vrachtwagen wordt overreden, allemaal gevallen van een niet-natuurlijke dood, geen uitkering van een levensverzekering krijgen. Althans, diens nabestaanden niet. Dat zal maatschappelijk niet aanvaardbaar zijn en ook de bedoeling niet zijn.

Ik vermoed dat het levensverzekeringsmaatschappijen er om te doen is, om die gevallen uit te sluiten waarbij men er zelf de hand in heeft dat men overlijdt. Dus zelfdoding - en ik heb ook wel gehoord moord in het criminele circuit - zal uitgesloten zijn.

Maar ik kan er niet met 100% zekerheid iets over zeggen. Je moet de tekst van de voorwaarden hebben, de gangbare werkwijze en precendenten kennen en eventuele jurisprudentie kennen. En die heb ik niet en ken ik niet.

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >