Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kanker en manisch-depressief syndroom


21 augustus 2013

Vraag nummer: 35362

Ik heb sinds twintig jaar de diagnose manisch-depressief syndroom (bipolaire stoornis) en sinds 3 jaar in de botten van de romp uitgezaaide borstkanker. Stel ik word manisch of depressief op mijn sterfbed, wordt euthanasie dan niet onmogelijk? Heeft het voor mij zin om een wilsverklaring op te stellen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze adviesrubriek gaat over de regels voor begraven en cremeren. Uw vraag is medisch van aard. Ik kan er niet al te veel over zeggen.

In het algemeen wordt te vaak aangenomen dat als er maar een schriftelijke wilsverklaring is, euthanasie zal worden toegepast (alleen in de situatie van uitzichtloos lijden, natuurlijk). Maar dat is niet altijd zo. Artsen checken altijd of de patiƫnt nog een wil kan uiten.

Of u later in de situatie komt dat sprake is van uitzichtloos lijden, is niet te voorspellen. Of een schriftelijke wilsverklaring dan gebruikt kan worden, is ook niet te voorspellen.
Maar persoonlijk denk ik altijd: "Baat het niet, schaadt het niet". Vaak geeft het mensen toch een gerust gevoel en ook dat is belangrijk. Misschien ook voor u.

Uw specifieke situatie moet u met uw behandelende artsen bespreken.
In het algemeen is veel informatie te vinden op de site van de NVVE.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven of gecremeerd worden?



TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >