Hoe is euthanasie ontstaan?


10 januari 2005

Vraag nummer: 3597  (oude nummer: 5342)

Ik vraag me af hoe euthanasie ontstaan is?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Euthanasie is ontstaan door mededogen. Als in bepaalde het gevallen men het niet meer kon aanzien dat een heel ernstige zieke persoon nog verder zou lijden, terwijl er geen enkele kans op genezing was, dan gaf men iemand bijvoorbeeld een overdosis morfine. Of deed men geen poging om iemands leven te rekken. Bijvoorbeeld als iemand geen vocht binnen kon houden, legde men iemand niet aan een infuus om kunstmatig vocht toe te dienen, maar liet men iemand op natuurlijke wijze dood gaan.

Euthanasie is omstreden. Sommige mensen zijn er erg tegen en anderen zijn er erg voor. Men moet zich echter realiseren dat in heel veel landen en in heel veel tijden euthanasie werd of wordt toegepast, ook al noemt men het niet zo.
Doordat de medische wetenschap en de stand van de techniek het mogelijk maken om mensen min of meer kunstmatig in leven te houden, kreeg men ook duidelijker de vraag of dit wel wenselijk is. En of men aan ondraaglijk lijden geen einde moest maken.

Omdat verschillende mensen er anders over denken en het menselijk leven te kostbaar is om afhankelijk te maken van de opinie van een of twee andere mensen, is er een wet gemaakt. Dat is om geen onderscheid te hebben en alle mensen zo veel mogelijk gelijk te behandelen. En vooral ook om waarborgen te scheppen. Als mensen zelf aangeven dat ze willen dat er euthanasie bij hen wordt toegepast, kan het gebeuren. Als andere mensen zeggen "Ik wil nooit euthanasie", dan is het verboden. Euthanasie mag nooit tegen iemands wil op iemand worden toegepast.

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn