Euthanasieverklaring 2 jaar geldig?


9 februari 2016

Vraag nummer: 45167

Ik heb een goede euthanasieverklaring gemaakt volgens mijn huisarts, maar deze verklaring is twee jaar geldig dan moet die weer ondertekent worden. Mijn vraag is of dat zo is en zo ja wat moet ik daar bij schrijven?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is onjuist. Een schriftelijke euthanasieverklaring blijft van kracht zolang deze niet is ingetrokken of gewijzigd. Ook tientallen jaren lang. Er is geen enkele wet of rechterlijke uitspraak die zegt dat men een dergelijke wilsverklaring om de paar jaar opnieuw moet opstellen of bevestigen.

Aan de andere kant is het wel verstandig om regelmatig met uw huisarts over uw verklaring te praten, zodat hem of haar duidelijk is dat u er nog steeds achter staat. Als uw huisarts dat telkens aantekent in uw dossier, versterkt dat uw wens. En weet u aan de andere kant ook dat uw arts uw verklaring respecteert. Het soms niet willen meewerken van huisartsen aan euthanasie is een van de grootste hobbels.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >