Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Euthanasie in Nederland, als je in Frankrijk woont


14 april 2020

Vraag nummer: 60503

We hebben een kennis die in Frankrijk woont.
De leeftijd is 86 jaar.
Zij zegt dat ,als er iets met haar gebeurt en ze niet meer beter wordt, dat ze dan euthanasie wil plegen. De vraag van haar is(via mij) kan en mag ze dat in Nederland laten doen, en wat kost het.
Bedankt en groeten
X

Antwoord:

Geachte heer,

Het is geen goed idee om een dergelijke vraag in deze rubriek te plaatsen. Want het is een medisch probleem en dit is een adviesrubriek over de wetgeving voor begraven en cremeren. Op andere vragen wil ik ook wel proberen om een antwoord te geven. Maar ik zeg meteen dat mijn advies niet voldoende is.

Inzake euthanasie hebben veel mensen het - verkeerde - idee dat ze zelf mogen beslissen om euthanasie toe te passen. Op het moment dat zij dat wensen.
Dat is een misvatting.
In Nederland is euthanasie geen recht, maar een gunst, zo benoemde het een keer onze lokale notaris het tijdens een lezing. Hij heeft gelijk.

Over euthanasie kan iemand niet zelf beslissen. Artsen beoordelen of sprake is van een ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Bij euthanasie gelden de volgende criteria:
- het verzoek moet vrijwillig, weloverwogen en duurzaam zijn.
- Het lijden moet duurzaam, uitzichtloos en ondraaglijk zijn.
- De arts moet de patiënt in detail voorlichten over zijn situatie en vooruitzichten.
- De arts en patiënt moeten het ermee eens zijn dat er geen andere oplossing is.

Als die kennis in Frankrijk ziek wordt, kan ze besluiten om naar Nederland te komen, als ze nog niet te ziek is voor vervoer. Maar dan is het de vraag of euthanasie mogelijk is, want artsen zullen hier moeten beoordelen is sprake is van een ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Als zij dat niet vinden, komt u kennis voor niets naar Nederland.

De euthanasieregeling in Nederland lijkt aantrekkelijk voor mensen die niet onnodig willen lijden. Maar er is een aantal voorwaarden aan verbonden, waardoor de eigen wens van de zieke slechts een bijzaak is.

De vraag is ook of een zieke in het buitenland slechter af is. Ik heb wel eens met een Franse arts over euthanasie gesproken. Het idee van euthanasie zoals wij dat in Nederland kennen, vond hij schandelijk (maar hij kent de voorwaarden niet en gaat af op ongenuanceerde krantenkoppen). Maar hij zei even later dat hij zijn patiënten zeker niet onnodig zou laten lijden.....
Deze plattelandsdokter noemt het anders, maar past zelf hetzelfde principe toe. De dokter wil mensen niet onnodig laten lijden en gunt mensen een barmhartige dood als de situatie uitzichtloos is.

Ik vraag mij werkelijk af of uw kennis in Nederland beter af zou zijn.

Maar het is eigenlijk pas te beoordelen en af te wegen als de situatie zich voordoet. Het is in ieder geval niet zo dat een schriftelijke verklaring vooraf de garantie op een zelf gekozen einde geeft. Altijd zullen artsen in Nederland de actuele situatie moeten beoordelen. Wat in Frankrijk feitelijk ook gebeurt.

Maar als het uw kennis rust geeft om dat te weten, kan ik bevestigen dat zij altijd naar Nederland kan komen om te overlijden. En dat zij in Nederland een euthanasie aan kan vragen. Maar er is geen garantie dat zij die krijgt.

Over kosten kan ik niets zeggen. Gewoonlijk vallen die in Nederland onder de ziektekostenverzekering, neem ik aan.

Maar ik ben slechts een eenvoudige jurist. Anderen kunnen uw kennis beter van advies voorzien.
Als uw kennis op de een of andere manier hulp of ondersteuning nodig heeft of daar baat bij denkt te hebben, kan zij het beste lid worden van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Zie https://www.nvve.nl
Het lidmaatschap kost een (bescheiden) bedrag, maar bepaalde kennis of de idee ergens terecht te kunnen voor hulp, kan een onbetaalbare steun geven.

Zie in de Infotheek van deze site ook de pagina ook https://www.uitvaart.nl/infotheek/wensen-vastleggen/euthanasie en andere vragen in de subrubriek 'Euthanasie'.

Vergelijk de eerdere vragen en antwoorden in de subrubriek 'Euthanasie'.

Ik heb uw naam onder uw vraag verwijderd, omdat er misschien lezers zijn die via uw naam de 86e vrouw in Frankrijk kunnen herkennen. Ik gun iedereen privacy.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >