De prijs van een uitvaart en kosten van euthanasie


28 september 2002

Vraag nummer: 1167  (oude nummer: 1502)

Wed Jun 6 14:46:48 2001

Hoeveel kost ongeveer een normale uitvaart.
Dit wil ik graag weten voor school want ik maak een werkstuk over euthanasie

anoniem

Antwoord:

Beste anonimus,

De kosten van een gemiddelde uitvaart (begrafenis of crematie) in Nederland in 2001 is rond fl. 8.250,-.
Bedenk wel dat de euthanasie niets verandert aan de kosten van de uitvaart op zich. Of iemand een maand eerder of later dood gaat, maakt weinig uit. Er moet toch altijd een uitvaart zijn. Dat speelt soms ook in rechtszaken, waarbij de familie van een persoon die vermoord is, vrgaat om vergoeding van de uitvaartkosten. Want iemand is nei zomaar dood gegaan, nietwaar? De rechter wijst dan meestal geen vergoeding voor de uitvaart toe, omdat iedereen toch altijd dood gaat. En die kosten heeft. Dat ze nu wat sneller zijn dan anders, is jammer, maar maakt eigenlijk geen verschil. Euthanasie dus ook niet.
Er is wel iets anders waar je aan moet denken. Bij euthanasie moet lijkschouwing door een lijkschouwer plaatsvinden. Dat kost wèl extra geld. Bij een natuurlijke dood kijkt alleen gewoon de huisarts of de ziekenhuisarts naar de overledene, maar bij euthanasie niet. Zo'n extra lijkschouw kan soms wel (veel) duurder zijn. De gemeenten bepalen wat de kosten van de lijkschouw zijn. Soms kost dat fl. 50,-, maar soms ook wel fl. 400,- of zelfs fl. 600,-. Als je het hebt over kosten en euthanasie, moet je daar aan denken.

------
Naschrift:
TIP 1
Deze site bevat een calculator voor (gemiddelde) kosten van (onderdelen van) een uitvaart. Bereken hier de kosten van een begrafenis of crematie.

TIP 2
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Moet iedereen een testament maken?


Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn