Zelf afhandelen van de nalatenschap


2 februari 2002

Vraag nummer: 637  (oude nummer: 502)

Mon Dec 3 21:16:27 2001

Ik ben 1 van 3 kinderen van een moeder die onlangs is overleden. Mijn moeder had sinds ongeveer een jaar een partner met wie zij samenwoonde. De partner heeft nu tegen onze wil een notaris ingeschakeld om alles (maar dan ook echt alles, tot opzegging van de boekenclub aan toe) af te handelen. Dit gaat enorm in de papieren lopen. De kinderen hebben allemaal een verklaring van beneficiaire aanvaarding afgelegd, en hikken nu dus tegen de komende kosten van de notaris aan. We gaan proberen de partner van mijn moeder ervan te overtuigen dat het slimmer is zo veel mogelijk zelf af te handelen, maar we verwachten dat het een probleem gaat worden omdat de man niet snapt hoe alles in elkaar zit.
Kunnen we in dat geval weigeren een boedelvolmacht af te geven aan de notaris en als 3 van de 4 erfgenamen een meerderheidsbeslissing nemen om de nalatenschap zelf (voorzover mogelijk) af te handelen?
Dank voor de moeite!

Antwoord:

Geachte mevrouw,
Het lijkt mij inderdaad verstandig om zo veel mogelijk zaken rond de afwikkeling van een nalatenschap zelf af te handelen. De notaris kost zo'n fl. 300,- per uur. En dat is wat duur om het abonnement op de Libelle op te zeggen.
Ik weet niet in hoeverre een meerderheid van de erfgenamen over de aanpak van de zaak kan beslissen. Mij lijkt het wel logisch. Maar ik ben geen notaris en waag me niet aan halve uitspraken.Ik adviseer u om een notaris te bellen, die kan het zo zeggen. En naar mijn ervaring is men altijd behulpzaam wanneer mensen met dit soort vraagjes komen.U kunt ook de Notaristelefoon bellen: 0900-346 93 93 (bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn