Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie moet de begrafeniskosten betalen? ***


14 juli 2017

Vraag nummer: 51331

Ik heb als neef de uitvaart van mijn oom geregeld voor zijn erven. Nu is er een begrafenisrekening te betalen van de overledene ,mijn oom.
Zijn dochters zijn toch verplicht dit te betalen?
Ik lees dat erfgenamen verplicht zijn te betalen begrafeniskosten van hun ouders. Zelfs al verwerpen ze dan zijn ze nog verplicht.
Ik lees ook dat ik als opdrachtgever het op de dochters van mijn oom kan verhalen de uitvaartkosten.
Onderstaand stukje beschrijft een wetartikel dat een niet-erfgenaam niet de kosten mag verhalen op de erfgenamen en de begrafenis moet betalen.
Hoe zit het nu?
met dat wetsartikel.
Kan ik het nu verhalen op die dochters van mijn oom of niet?

Groet


Het komt ook wel eens voor dat een niet erfgenaam de kosten van de uitvaart voorschiet, zodat de uitvaart toch kan plaatsvinden. Via het verbintenissenrecht is deze opdrachtgever met zijn of haar gehele vermogen aansprakelijk voor het betalen van deze kosten. De uitvaartondernemer kan zich daarnaast verhalen op goederen uit de nalatenschap. De erfgenamen zijn in deze situatie niet met hun privévermogen aansprakelijk. Ook niet bij zuivere aanvaarding. Dit volgt uit artikel 4:184 lid 2 sub a BW. Via dit artikel wordt bepaald dat de schuld niet rust op de erfgenamen, maar op de opdrachtgever.

Zoals aangegeven kan de uitvaartverzorger op grond van artikel 4:184 BW ter zekerheid van zijn vordering zich verhalen op de goederen van de nalatenschap. De niet erfgenaam die opdracht heeft gegeven tot het uitvoeren van de uitvaart alsmede de betaling van de kosten voor zijn of haar rekening heeft genomen kan dit niet. Dit is een leemte in de wet. Voldoet de niet erfgenaam de kosten van de uitvaart, dan heeft deze persoon geen directe verhaalsmogelijkheden bij de erfgenamen. Misschien via de ongerechtvaardigde verrijking, maar dan zal een rechter een oordeel hierover moeten vellen.

Let dus op als je als niet erfgenaam een bedrag voorschiet ten behoeve van de betaling van een uitvaart. Het is niet zeker of dit bedrag kan worden verhaald op de erfgenamen.

Antwoord:

Geachte heer,

Uw situatie is mij niet helemaal duidelijk. Hebt u de dochters, uw nichten, gevraagd om de kosten te betalen en hebben zij dat geweigerd? Welke reden hebben zij daar dan voor aangevoerd? Of hebt u het de dochters nog niet gevraagd en aarzelt u of u het kunt doen?

De dochters zijn juridisch niet verplicht om de kosten van de begrafenis van hun vader te betalen, als zij de erfenis verwerpen. Als zij de erfenis niet verwerpen, moeten zij inderdaad de kosten wel betalen, desnoods uit eigen zak.
Alleen als de gemeente de uitvaart regelt, heeft de gemeente op grond van een bijzondere regeling in de wet (artikel 22 Wet op de lijkbezorging) toch de mogelijkheid om de kosten op de kinderen te verhalen, ook als zij afstand doen van de erfenis. Die mogelijkheid heeft een ander niet.

De mogelijkheden die een uitvaartondernemer heeft om zijn kosten te verhalen, heeft een opdrachtgever zoals u niet.
Dat voelt waarschijnlijk onrechtvaardig, maar zo zit de wet in elkaar.

Ik vraag mij in dit geval af waarom u de uitvaart van uw oom geregeld hebt. Heeft uw oom dat gevraagd? Of hebben zijn dochters dat gevraagd? Als de dochters het gevraagd hebben, hebben zij toch een verplichting om de kosten te betalen, ook als zij de erfenis verwerpen. Maar als uw oom het u gevraagd heeft, had hij er voor moeten zorgen dat u de kosten zelf niet had hoeven dragen. Nu moet u uw hand ophouden bij de dochters of wellicht andere erfgenamen.

Als u uw oom beloofd hebt om zijn uitvaart te regelen, had u de voorwaarde moeten stellen dat u geen probleem met de betaling zou kunnen krijgen. Hij had u de kosten niet vooruit hoeven betalen, maar hij had een deposito voor de uitvaartkosten kunnen deponeren, waar niet de toestemming van de erfgenamen voor nodig zou zijn geweest om bij het geld te kunnen. Uw oom had u als begunstigde kunnen opgeven, als u de uitvaart regelde. Als uw oom nog enkele jaren geleefd zou hebben, maar u besloten zou hebben om om het buitenland te werken, had uw oom iemand anders als begunstigde kunnen aanwijzen. Voor iedereen die een uitvaart regelt is het heel fijn om niet afhankelijk te zijn van de erfgenamen om de kosten betaald te krijgen, maar zekerheid te hebben.
Een geschikt fonds voor een dergelijk deposito is het Nationaal Depositofonds.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >