Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Testamentair executeur blijft in gebreke


17 mei 2008

Vraag nummer: 5411  (oude nummer: 10713)

In jan 2007 is de vader van mijn partner overleden. De jongste zoon en een dochter zijn benoemd door de notaris als testamentair executeur. Na 15 maanden hebben wij nog niets officieƫls vernomen van de erfenis. Toen hier ieen broer vertelde het voornemen hij een afspraak met een advocaat had om zijn belangen te behartigen viel er een brief op de mat. Daarin stelt de broer dat hij tot gedeeltelijke uitkering van de gelden wil over gaan (een blijft achter voor de ficus), mits iedereen binnen een bepaalde termijn tekent dat hij/zij voldoende geinformeerd is over de erfkwestie. Er is echter een saldoverschil van 45.000 euro wat vragen oproept. k denk dat dit bedrag voor de kosten rondom de uitvaart is bestemd en heb dit ook schriftelijk gevraagd. Dit is bevestigd met zeer sumiere en onvolledige informatie. De 2e executeur is ernstig ziek (chemo) en kan het zich niet herinneren. Ik wil niet tekenen dat ik volledig geinformeerd ben, en de broer dreigt nu de beschikbare gelden achter te houden. Andere familieleden kunnen het geld erg gebruiken en wachten er met smart op. Kan dit nu zomaar? Ik heb toch het recht als erfgenaam op antwoord op mijn vragen? Kan de notaris die hun benoemd heeft hem niet dwingen tot inzagen van stukken waardoor ik antwoorden krijg?

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.; alleen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag Erfenis/erfrecht in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen
Zoals de vraag: wat mag een executeur wel of niet doen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE