Successierecht vermijden


26 april 2003

Vraag nummer: 2194  (oude nummer: 2605)

Sat, 26 Apr 2003 17:19

kun je je eigen huis tijdens je leven tegen een gunstige prijs aan je kinderen verkopen en heeft dat na ja dood tot resultaat dat ze daarover weinig of geen successierecht betalen?

hoe kun je ervoor zorgen dat de achterblijvende partner in het eigen huis kan blijven wonen, ook als dat tot gevolg heeft dat de wettelijke erfdelen van de kinderen niet kunnen worden betaald?
kunnen kinderen of andere erfgenamen zich met enig succes verzetten tegen een testament dat de langstlevende partner bevoordeelt (in elk geval tot een bepaalde periode), terwijl zij hun legitieme portie niet krijgen uitbetaald?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op uw eerste vraag moet ik antwoorden: misschien. Onder bepaalde omstandigheden kan het gunstig zijn, in andere omstandigheden zal het weinig uitmaken. Maar hier kan alleen een belastingadviseur iets over zeggen, als hij een concreet geval voor zich ziet, met precies de persoonlijke omstandigheden zoals inkomen, aantal kinderen enz. Ik kan alleen zeggen dat het in beginsel in bepaalde omstandigheden gunstig kan zijn.

Inzake uw tweede vraag moet ik opmerken dat dit probleem zich in principe onder het nieuwe erfrecht niet meer kan voordoen.

En hoe het met de derde vraag precies zit, durf ik ook niet precies te zeggen.
Ik zeg het nu voor de 286e keer in deze rubriek: uw vraag is een vraag voor een notaris, maar dit is geen notariƫle adviesrubriek. Zie vraag 2345 voor betere manieren om hierover iets te weten te komen.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 april 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn