Schulden echtgenoot (niet door erfrecht maar door huwelijk)


13 september 2003

Vraag nummer: 2473  (oude nummer: 3051)

geachte heer......... als ik afstand doe van erfrecht... is het dan zo dat de staat de andere helft bij mij terug komt halen?????mijn man had schulden bij overlijden waar ik totaal niks van wist, ik was pas 4 dgn. gehuwd toen hij overleed
nu wil ik afstand doen , de notaris zegt dat kan maar de andere helft komt de staat terug halen b.v. inboedel auto enz ,, bij voorbaat hartelijk dank mevr. roos

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw probleem heeft eigenlijk niets van doen met erfrecht. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd met iemand die schulden had of schulden bleek te hebben, dan zijn diens schulden na dat huwelijk ook úw schulden.
Als u dat risico niet had willen lopen, had u onder huwelijkse voorwaarden moeten trouwen. Dat zou ik trouwens eigenlijk altijd iedereen aanraden. En nu blijkt - helaas - ook waarom.

Ik zeg dat uw probleem niets van doen heeft met erfrecht, omdat u de schuldeisers ook op uw dak zou hebben gekregen, als uw man nu nog geleefd had.
Of dat iemand na 4 uur, na 4 dagen, na 4 jaar of na 40 jaar na het sluiten van het huwelijk overlijdt, maakt voor het probleem geen verschil.

Het enige verschil is, dat u er nu alleen voor staat. Als uw man nog geleefd had, had u samen een oplossing kunnen zoeken.

U had nooit zonder huwelijkse voorwaarden moeten trouwen, maar ja, dat is achteraf gesproken. Ik vrees dat u aan die schulden vast zit.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn