Schuld betalen van mijn overleden broer?


29 november 2018

Vraag nummer: 56812

Geachte heer en/of mevrouw,
Graag ter informatie....
Ineens krijg ik een brief dat ik de schuld moet betalen van mijn overleden broer.
Mijn broer die ik al 30 jaar niet hebt gezien...Hij heeft aan mijn kinderen gezeten, daarom wilde ik hem nooit mee zien. NU krijg ik allemaal brieven ...dus moet ik zijn schuld betalen?...Met vriendelijke groet,
Mevrouw X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet niets betalen, maar u moet wel snel de juiste actie ondernemen.

Als uw overleden broer geen vrouw of kinderen had, zijn zijn broers en zussen (dus ook uw broers en zussen) zijn erfgenamen. Ook uw ouders, als die nog leven.
De wet zit zo in elkaar, dat zulke familieleden automatisch erfgenaam zijn, als ze niets ondernemen. Want in de meeste gevallen is dat positief en makkelijk. Maar als u geen erfgenaam wilt zijn, kunt u afstand doen van de erfenis. Dan kunt - kort gezegd - contact opnemen met de griffie van de rechtbank waar uw gemeente onder valt en daar een formulier invullen. Dan bent u van die verplichting af.
Er zijn wel kosten aan verbonden, namelijk ongeveer 100,- euro. Dat is jammer, maar het voorkomt een boel problemen. Zoals dat u schulden van uw broer moet gaan betalen.

Het is mogelijk en vaak ook verstandig als familieleden dit samen tegelijk regelen, bijvoorbeeld alle broers en zussen, want dan zijn maar 1 keer die kosten verschuldigd. U moet er aan denken dat als u kinderen hebt, zij de opvolgende erfgenamen van uw broer zijn, als u afstand doet van de erfenis. Het ligt dus voor de hand om samen met uw kinderen afstand te doen.

Zie voor meer informatie de site https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Erfenis/Paginas/veelgestelde-vragen-aanvaarden.aspx#df184e49-4d4e-4a21-95dc-7f5e0939f3ffdc90a645-ee7e-47c8-a420-1052a73e764e13

U kunt ook een notaris om hulp vragen. Maar daar zijn dan natuurlijk wel wat kosten aan verbonden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn