Schoonmoeder verduistert erfenis...


2 november 2002

Vraag nummer: 1416  (oude nummer: 1770)

Tue Jun 27 11:28:34 2000

LS

Mijn schoonvader is eind vorig overleden. Daarna heeft mijn schoonmoeder het geld van haar twee nog thuiswonende kinderen van hun rekeningen gehaald en belegd. Tevens heeft ze hun ID-kaarten 'verstopt'.
Ze weigerd inzage te geven (ivm een evt. erfenisafwikkeling) in de financiele situatie op het moment dat mijn schoonvader stierf. Kan zij dat zomaar doen? hebben kinderen van 15/16 geen recht op hun eigen geld (verdiend met bijbaantjes)? Ik vrees dat ze juridisch gezien kan doen wat ze wil. Er was geen testament.
Wat kunnen we doen om in ieder geval haar minderjarige kinderen weer over hun eigen geld te kunnen laten beschikken?

Antwoord:

Tue Jun 27 12:20:00 2000

Geachte heer of mevrouw,

Erfeniskwesties en verduistering vallen toch echt buiten mijn competentie en de insteek van deze rubriek.

Om u niet helemaal met lege handen te laten staan: ik adviseer om er eerst eens met uw schoonmoeder over te praten en het op te lossen. Is dat niet mogelijk, dan dreigen met: o.a. de voogd dan wel toeziend voogd in te schakelen (als moeder dat niet zelf is), andere familieleden er van in kennis te stellen (effect sociale controle), de kinderbescherming (ik noem naar wat - het is voor mij ook onduidelijk waarom 15 en 16-jarige kinderen dit anno 2000 met hun spaar- en zakgeld e.d. laten gebeuren), aangifte doen bij de politie wegens verduistering (als het een duidelijke zaak is, tenminste) en een advocaat in te schakelen. De erfenis moet voor minderjarige kinderen ook altijd met instemming van de rechter verdeeld/vastgesteld worden. Ook dat is een mogelijkheid voor klachten en actie. En als niets helpt, helpt tot slot altijd wel een artikeltje in De Telegraaf.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 juni 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn