Rekening voor nabestaande


2 maart 2011

Vraag nummer: 24544  (oude nummer: 16479)

Mijn oma is onlangs overleden waar wij niets van wisten. Zij schijnt 11 januarie te zijn overleden wij hebben op 26 februari pas een brief gekregen dat zij overleden is en dat wij even de rekening moesten betalen. Nou is mijn vraag mag een verzorg/verpleeg tehuis dit toelaten en de de nabestaande niet informeren dat de zorgvrager is overleden. Wij zitten op dit moment met ons handen in het haar omdat er nog een huis volstaat met spullen waar wij niet in kunnen en de huur daarvan kunnen wij niet opzeggen omdat wij geen overlijdensakte krijgen van de gemeent terwijl mijn vader kan aantonen dat hij de zoon is. Ik hoop zeer spoedig op een antwoord van u.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag is te onduidelijk en u gooit een aantal verschillende dingen op 1 hoop.

Vraag is wie de uitvaart van oma heeft verzorgd. En wie of wat nu een rekening stuurt. Aan wie en waarvoor?

Ik kan wel meteen zeggen dat u als kleinkind zelf niets hoeft te betalen.

Het kan zijn dat uw vader aangeschreven is, omdat hij erfgenaam van zijn moeder (uw oma) is. Maar uw vader kan afstand doen van de erfenis en dan hoeft hij niets te betalen. Tenzij de gemeente de uitvaart heeft geregeld; de gemeente heeft het wettelijke recht om kosten van de uitvaart op de kinderen van de overledene te verhalen. Maar de gemeente zou uw vader dan wel eerst hebben moeten waarschuwen. En daar schrijft u niets over. Dus neem ik aan dat niet de gemeente de uitvaart heeft geregeld.

Deze kwestie is veel te ingewikkeld om er via internet een goed advies over te geven. Misschien is uw vader (met zijn eventuele broers en zussen) wel aansprakelijk voor bepaalde kosten, maar misschien ook niet.

Ik adviseer uw vader om met spoed advies in te winnen bij een notaris, om te laten bekijken of dit onder het erfrecht valt of niet. En of hij aansprakelijk is of niet. En of hij er van af kan. Bellen of mailen is niet handig. Uw vader moet alle papieren en rekeningen die hij heeft laten bekijken.

Ik zou niet weten waarom u geen overlijdensakte van de gemeente zou kunnen krijgen. Die kan iedereen krijgen. Dus ook een zoon. Als je maar de kosten van euro 11.50 betaalt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >