Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Partner ongehuwd; bedragen aan familie betalen?


26 april 2003

Vraag nummer: 2191  (oude nummer: 2602)

Sat, 26 Apr 2003 16:41

Kun je bij testament regelen dat je partner met wie je samenwoont zonder getrouwd zijn, na jouw overlijden de beschikking houdt over de goederen die in jullie gezamenlijke huis staan, maar dat hij of zij wel bepaalde bedragen aan je familieleden betaalt?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,


Ja, wat u voorstelt kun je zeker in een testament vastleggen.

Het is ook uitermate verstandig óm het in een testament vast te leggen. Dit om te voorkomen dat 1) er flinke meningsverschillen tussen familie van de overledene en de achterblijvende partner ontstaan over wat zij erven en 2) de partner zo'n beetje letterlijk de halve inboedel moet afstaan.

Bedenk goed dat een partner, waar men niet mee gehuwd is en waar men ook geen geregistreerd partnerschap mee heeft (bij het gemeentehuis, dat is iets anders dan een samenlevingscontract bij de notaris!) mee bestaat, géén erfgenaam is. Alles gaat naar de eigen familie van de overledene. Wil men dit voorkomen, dan is absoluut een testament noodzakelijk.
Een samenlevingscontract bij de notaris beschermt daar niet tegen.

En het kan best redelijk zijn om de familie tóch wat na te laten. Maar maak dan van de partner in het testament de enige erfgenaam of erfgename, onder de verplichting om bepaalde personen een bedrag in contanten te geven, of om bepaalde bijzondere goederen uit de familie (horloge van opa, armband van moeder, e.d.) aan naaste verwanten te geven.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 april 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE