Notaris en boedelbeschrijving


1 september 2009

Vraag nummer: 6831  (oude nummer: 13711)

Geachte heer, mijn vader is hertrouwd op huwelijkse voorwaarden (buiten elke gemeenschap van goederen met een periodiek rekenbeding) en is inmiddels overleden. Hij heeft een testament gemaakt (obv). Ik heb geen (goed) contact met de weduwe- die in de tussentijd is hetrouwd en heb via een notaris een boedelbeschrijving opgevraagd. Nu heb ik een officieƫl document gekregen + als bewijs een dagafschrift van het saldo wat toentertijd (overlijdensdatum) - hij moet overigens daarna nog worden begraven!) op zijn rekening stond. Hierbij wordt een schatting van de inboedel opgeteld en diverse kwitanties van thuiszorg van afgetrokken (van voor het overlijden), het overgebleven saldo is dan de vordering die ik op de weduwe zou hebben.

Is het niet zo, dat ik alle gegevensdragers van mijn vaders nalatenschap moet krijgen. Ik kan toch zo niet nagaan of dit juist is.

Had de notaris (want zo een boedelbeschrijving had ik zelf ook zo (zonder kosten) in elkaar kunnen flansen) dit zelf ook niet kunnen bedenken?
Ook al is het saldo (waarschijnlijk) niet zo groot en tevens voor mij oninbaar ik vind het een boedelbeschrijving op "zijn Jan boerefluitjes" . Kan ik hiermee naar een kantonrechter? Want de notaris verder als postbus gebruiken schiet ook niet op!

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.


TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen
Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >