Nieuwe partner en vruchtgebruik huis


29 november 2002

Vraag nummer: 1771  (oude nummer: 2139)

Sun Jun 30 22:08:50 2002

Mijn vader is enige jaren geleden komen te overlijden. Als enig kind heb ik de erfenis van mijn vader wel aanvaard, maar nooit bij mijn moeder opgeeist. Sinds ongeveer een jaar heeft mijn moeder een nieuwe relatie en wonen zij samen. Steeds vaker komen er opmerkingen over het 'regelen van een aantal zaken'.
Mijn moeder wil dat haar nieuwe vriend na haar overlijden in het huis kan blijven wonen. Eigenlijk ben ik het hier niet mee eens. Wel zou ik het redelijk vinden wanneer haar vriend bijv. 1 jaar zou mogen blijven wonen, om in die tijd een andere woning te vinden.
Hoe zou dit geregeld kunnen worden (kunnen zij niet achteraf iets veranderen zonder mijn toestemming?)? Heeft mijn moeder niet mijn toestemming nodig (ik heb toch recht op mijn gedeelte van de erfenis of verjaart dit??)
Wat zijn de opties?
Graag hoor ik van u een advies.

Groeten,

een wanhopig kind

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Ik begrijp uw vraag volkomen, want zou het zelf ook problematisch vinden. Op zich is het geheel terecht om nu - juist nu - een aantal zaken te regelen. Dat lijkt me voor alle partijen heel verstandig. Maar u zet er ook wel de relatie met uw moeder mee op het spel, voel ik (en u) al aan.
Ik durf u over de juridische aspecten geen advies te geven. Ik heb wel een indruk, maar wil u niet per ongeluk iets verkeerds of iets halfs voorhouden. Ik merk bij vragen aangaande het erfrecht wel vaker op dat deze rubriek er niet voor bedoeld is, ook al komen er regelmatig vragen op dit terrein. Het is simpelweg het vakgebied van de notaris en ik ben niet notarieel onderlegd. Maar uw vragen lijken me niet al te ingewikkeld en zullen in de praktijk zeer regelmatig voorkomen. Ik adviseer u om gewoon eens 'de notaris om de hoek' te bellen. Naar mijn ervaring is men altijd bereid om u enkele algemene inlichtingen te geven, waar u een heel stuk verder mee bent. U zou ook de notaristelefoon kunnen bellen (gebruik de functie 'Zoeken') om het nummer te vinden of kijk bij 'Notarieel'. En als het toch iets ingewikkelder is, is een gesprek bij de notaris zinvol. En als dat een paar centen zou kosten is dat vast en zeker in uw situatie een goede investering.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn