Nalatenschap


15 september 2011

Vraag nummer: 26036

Geachte heer van der Putten,
Mijn zwager is 31 Mei j.l. overleden. Hij was meer dan een jaar geleden gescheiden en was getrouwd onder huwelijksevoorwaarden. Deze hield in dat zij de helf van de verkoop van het huis zou krijgen als ze meer dan 8 jaar getrouwd (11 jaar tot oficiele scheiding) waren anders E 60.000 Na 4 jaar is zij uit huis gegaan vanwege haar 4 kinderen die niet met Bram konden opschieten. Zij wilde scheiden.
Zelf hadden ze ook nog 2 kinderen die mee gingen met de vrouw. Nu is zij de voogd van hun 2 kinderen die 10 en 11 zijn. We weten niet of er met de scheiding nog regels opgesteld zijn. Zij krijgt dan de helft van de opbrengst van het huis als die verkocht is. Hoe word dan erna met het resterende bedrag omgegaan. Gaan er dan nog naast de 2 kinderen een persentage naar zijn moeder?, broer en zusters? De ex partner heeft dan over het resterende geen aanspraak lijkt ons! Wat gebeurt er met de auto (stond op zijn naam en de ex heeft het nu op haar naam), Een scooter en nog wat meubelen.
Kan de moeder als voogd aan het geld van de 2 kinderen komen of kan dit via rechtswege geblokkerd worden.

Afwachtend op uw andwoord vriendelijk dank,
XX

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die men u kan toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariële vragen
Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Of zoals de vraag: Wat is een kindsdeel?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >