Naamsverandering (nog steeds erfgenaam en aansprakelijk voor schulden?)


24 februari 2003

Vraag nummer: 2023  (oude nummer: 2410)

Mon, 24 Feb 2003 10:28

Geachte heer v.d. Putten,

Ik heb aan u in het verleden meerdere vragen gesteld omtrent de situatie rond mijn moeder, ik hoop dat u deze situatie zich nog herinnerd.

Ik ben de zoon van mijn moeder, en ik heb nog twee andere broertjes ( 19 jaar ). Die zijn met 2 jaar in een ander gezin geplaatst, omdat mijn moeder niet voor ze kon zorgen. Nu 17 jaar later heb ik weer contact met ze. Ze hebben hun achternaam veranderd naar de naam van hun pleegouders. Zijn hun dan nog steeds aansprakelijk voor de schulden als mijn moeder overlijd, en moeten hun ook zo'n formulier toe gestuurd krijgen?

met vriendelijke groet,

Sven Wolffers

Antwoord:

Geachte heer,

De naamsverandering verandert op zich niets aan het feit dat het kinderen van hun moeder zijn. Maar als zij zijn geadopteerd kan dat mogelijk wel verschil maken voor het erfrecht. Precies weet ik dat niet. Per slot ben ik geen notaris en is dit geen notariƫle adviesrubriek over erfrecht, maar een adviesrubriek over uitvaarten. Als veel mensen voor brood bij de slager binnenlopen, maakt dat de slager nog geen bakker. En ik ben geen notaris.

Ik moet u adviseren om het gewoon een notaris te vragen. Ze bijten niet, hoor. Met zo'n vraag wil men u best helpen.
U kunt ook de Notaristelefoon bellen.

mr W.G.H.M. van der Putten

24 februari 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn