Moet ik opdraaien voor schulden van broer bij overlijden


3 september 2016

Vraag nummer: 47201

mijn broer zit met schulden, ben ik diegene die moet opdraaien voor die schulden ,of kan er mij niets gebeuren.Hij woont bij mijn vader binnen.maar ik heb hoofdaandeel in het huis 3/4 van het huis is reeds aan mij toevertrouwd via document bij de notaris.Of kan ik dit ook kwiijt geraken indien schulden broer.Wat gebeurt bij overlijden van mijn vader , heeft nu vruchtgebruik .

Antwoord:

Geachte heer,

U bent niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer bij zijn overlijden, behalve wanneer u erfgenaam bent en u de erfenis en schulden aanvaardt. Als u de erfenis niet aanvaardt, hebt u niets met de schulden van doen.

U kunt het huis niet kwijt raken door schulden van uw broer. Misschien dat schuldeisers wel zijn aandeel in het huis willen verkopen, maar dat kan niet zonder meer. Misschien kunt u op die manier wel tegen een heel gunstige prijs de resterende 1/4 deel van het huis kopen, want vreemden zullen er geen belangstelling voor hebben.

Voor de kosten van de uitvaart van uw broer bent u ook niet aansprakelijk, als u niet de opdracht voor de uitvaart geeft en afstand doet van de erfenis. Zie de antwoorden op tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn