Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moet een grafsteen uit de ervenis betaald worden


24 januari 2012

Vraag nummer: 27275

Geachte heer mevrouw,
Moet mijn vader het er mee eens zijn dat er nog een grafsteen betaald moet worden uit de erfenis van zijn onlangs overleden laatste broer.
Nu mijn vader als enige levende broer erfgenaam is van mijn suikeroom en de andere erfgenamen zijn alleen neven en nichten en een nog een levende schoonzus.
Nu krijgt hij van de notaris alleen de keuze of hij en natuurlijk ook de andere erfgenamen, de ene "simpele" steen van € 3100,=, of een hele luxe graf van € 6.700,= wil kiezen.
De begrafenis was al betaald inclusief graf maar nu blijkt dus zonder steen. En zo’n grafsteen kan toch ook veel goedkoper?
Mijn vader interesseert het eigenlijk niets. Is het niet zo dat als er iemand bepaald óf er überhaupt een steen komt, dat dat mijn vader is als enig levend erfgenaam en zou het niet logisch zijn als er een van de anderen erfgenamen nou zo nodig een steen op het graf willen dat zelf betalen?
In afwachting van uwe reactie verblijf ik,
Met vriendelijke groet
Hans van Sterkenburg

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, de grafsteen moet uit de erfenis van de overledene betaald worden. Een grafsteen is de normale en logische 'afsluiting' van een begrafenis.

Over hoe duur of goedkoop een steen moet zijn, kan ik weinig zeggen. De erfgenamen moeten zich houden aan aanwijzingen van de overledene, als die in het testament of in een codicil staan. De executeur kan ook een bepaalde volmacht hebben krachtens het testament. En verder is het een kwestie van smaak.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals over de nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011 over het eigendom van de grafsteen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE