Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag bank nota's uitvaart tegenhouden ?


28 december 2010

Vraag nummer: 7795  (oude nummer: 16294)

Afgelopen jaar is een vriendin van mij overleden en zij had mij gevraagd om de uitvaart te regelen (en hadden dit ook vastgelegd). Zij was niet getrouwd en had ook geen kinderen, wel broers en zussen, maar had haar erfenis aan 2 nichten bedacht. Die hebben afstand gedaan van de erfenis. De nota's van de begrafenis zijn naar de bank gestuurd met verzoek deze te betalen. Zij willen echter alleen de nota van de crematiekosten betalen en niet de andere nota's zoals bijv. de nota van het vervoer en de kerk. De bank heeft het waarschijnlijk nog nooit meegemaakt dat er niet 1 nota van een begrafenisondernemer gestuurd is, maar een aantal losse nota's. Mijn vraag is of de bank deze nota's zomaar tegen kan houden als er meer dan voldoende geld op de rekening staat? Als de nota's niet betaald worden lopen ze allemaal op omdat er ook incassokosten bij gaan komen. Wat kunnen we ondernemen?

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek: > Hier kunt u terecht met vragen over het recht en de regels rond overlijden, begraven en cremeren (dus niet over erfrecht ) <
http://www.uitvaart.nl/page_68.html

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (€ 0,80 per minuut).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE