Kosten lijkbezorging


5 juli 2010

Vraag nummer: 7623  (oude nummer: 15882)

Geachte;
in 2008 overleed mijn oudste broer. hij was gescheiden, had veel schulden, en stond onder bewindvoering WSNP.
omdat ik als enige zorg droeg voor zijn verzorging, heb ik alleen de kosten van lijkbezorging moeten voldoen, ondanks verwerping van de gehele nalatenschap. dit ondanks dat hij op de boedelrekening nagenoeg voldoende saldo had voor deze kosten. gezien het feit dat op de kosten der lijkbezorging een preferent karakter rust, hadden deze kosten dus uit de boedelrekening moeten komen, omdat verwerping terugwerkt tot open vallen der nalatenschap. de bewindvoerder heeft mij destijds zelfs schriftelijk geadviseert te verwerpen.
van alles heb ik de originele stukken. de kosten zijn voor mij haast verdubbelt vanwege vordering en rechtzaak tegen de begr. ondernemer, maar in deze zaak werd de verwerping niet meegenomen.
wat kan ik doen ?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zitten meerdere aspecten in uw vraag.

Als u opdracht hebt gegeven voor de lijkbezorging, bent u aansprakelijk voor de rekening van de uitvaartondernemer. Die heeft er niets mee te maken of u de nalatenschap verwerpt, of uw broer onder bewind stond en andere 'interne' dingen. U had een contract met hem en u bent dan aansprakelijk voor de kosten.
Als u dat risico niet wilde lopen, had u de uitvaart niet moeten regelen en geen contract met de uitvaartondernemer moeten aangaan.
Jammer dat u niet eerder op deze site keek of advies vroeg, want een rechtszaak tegen de uitvaartondernemer zie ik als zinloos.

U hebt er recht op om de kosten van de lijkbezorging op de nalatenschap te verhalen. Maar hoe dat gaat en hoe het zit met bewind en verwerpen e.d., zijn vragen op het terrein van de notaris. Daar is deze rubriek niet voor; ik heb daar geen verstand van. Ik verwijs naar vraag 2345 in de lijst van Meest gestelde vragen.
http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_2345.html

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >