(Kosten afwikkelen nalatenschap van) overledene zonder nabestaanden


1 oktober 2002

Vraag nummer: 1207  (oude nummer: 1545)

Tue Apr 20 19:41:15 1999

Een voormalig buurman voor wie ik de laatste tijd de administratie heb verzorgd, is overleden. Er is geen naaste familie. Ik wil nu een notaris inschakelen om de zaak af te wikkelen. Hoe kan ik voorkomen dat ik voor (een deel van) de kosten opdraai?

Antwoord:

Tue Apr 20 23:43:38 1999

Geachte heer of mevrouw Hardeman,

U schrijft: "Hoe kan ik voorkomen dat ik voor (een deel van)de kosten opdraai?" Ik denk dat u dat gewoon tegen de notaris moet vertellen. En u kunt - naar mijn verwachting kosteloos - advies krijgen hoe de nalatenschap kan worden afgewikkeld zonder dat u er financieel in verwikkeld raakt.

Misschien zijn er ook andere raadgevers op dit terrein, maar ik zou het zelf als eerste aan een notaris vragen. Voor de zekerheid zou ik de vraag schriftelijk stellen of schriftelijk een afspraak maken en in die brief zetten dat u zelf niet financieel aangesproken wilt kunnen worden op de kosten van afhandeling. Dan ligt dat maar vast.
Een andere instantie die u zou kunnen benaderen, is de sociale dienst van uw gemeente. Die zullen ook vaker met dit bijltje hebben gehakt, zeker als het een wat grotere gemeente is. Per slot zijn er in Nederland hele grote aantallen mensen zonder directe nabestaanden. Ik verwacht dat de notaris of sociale dienst toch even gaan zoeken, bij voorbeeld via het bevolkingsregister, of toch geen verwanten of mogelijke erfgenamen op te sporen zijn.

mr W. van der Putten

20 april 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE