Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Inboedel verdelen zonder testament of ergenamen


17 februari 2012

Vraag nummer: 27509

Een goede vriend is onlangs overleden. Hij is geboren in Portugal, is wees en heeft geen directe familie. Hij had geen overlijdensverzekering, noch een testament. Wij (zijn vrienden) hebben de uitvaart geregeld (ik wist dat hij spaargeld heeft, en we kunnen de rekening daarvan betalen). Nu moet zijn huis worden leeggehaald (het is een huurhuis). Wat moet er met de inboedel gebeuren? Ik heb geen notaris opdracht gegeven om uit te zoeken of er in Portugal nog familie is (die zal er vast zijn, aangezien het tot de 6e graad kan), maar de overledene had bij leven geen enkel contact met deze mensen. Wij zullen nu het huis leeghalen, spullen te verdelen, rekeningen en abonnementen stop te zetten enz. Is daarmee de kous af?
Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Vriendelijke groet,
F. Wiers

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die men u kan toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariële vragen
Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Moet iedereen een testament maken?


Of de vraag: Wat is een kindsdeel?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE