Ik wil me zelf onterven


31 mei 2018

Vraag nummer: 55166

Ik heb geen.kontakt met me vader en moeder en ook niet met me broertje ...ik wil ook na hun door niks hebben geen spullen,geld en wil ook niks regelen voor hun begravenis/crematie....hoe kan ik dit vast zetten?
Of moet ik gewoon wachten tot 1 van hun gestorven is en dan tekenen voor afstand ? En wat als me minderjarige kinderen wel erven van hun opa en oma kan ik als voogd dat weigeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet mogelijk om al afstand te doen van een erfenis voordat iemand overleden is.

Als iemand overleden is, kunt u een formulier downloaden op de site van de rechtbank, om afstand te doen. Dat formulier moet u persoonlijk inleveren bij de griffie van de rechtbank; natuurlijk moet u zich dan legitimeren. Dat voorkomt dat een ander namens u afstand kan doen. De kosten zijn ongeveer 90,- euro.

U kunt ook afstand doen via een notaris. Dan zij de kosten hoger. De notaris levert de verklaring dan aan aan de rechtbank. Daar wil de notaris natuurlijk ook iets op verdienen.

Als u de erfenis weigert, treden uw kinderen (al dan niet minderjarig) in uw plaats. Zij erven dus, in plaats van u. Als u dat niet wilt, moeten ook de kinderen samen met u afstand doen van de erfenis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn