Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel erfrecht heeft mijn neef


6 november 2002

Vraag nummer: 1453  (oude nummer: 1807)

Wed, 6 Nov 2002 13:33

Beste mr. Van der Putten,

Mijn vader is onlangs overleden, mijn moeder en ik zijn de erfgenamen. Door een slechte verstandhouding met mijn moeder heb ik het idee dat ik staks "de hond in de pot vindt".
Kan mijn moeder nu nog een deel van de erfenis aan mijn neef toewijzen? Volgens mij is er geen testament en als deze er wel is kan ik dan naar de notaris om te vragen wat er in staat?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw vader is overleden, en u en uw moeder erfgenamen zijn, moet eigenlijk op het tijdstip van overlijden de balans worden opgemaakt, wat van u is en wat van uw moeder.
Als uw vader en moeder in gemeenschap van goederen gehuwd waren, wat de meeste mensen zijn, dan is de helft sowieso als van uw moeder. De helft van uw wordt dan gelijk verdeeld tussen uw moeder en u. U hebt dus recht op een kwart van het vermogen (spaargeld, huis, goederen e.d.) van uw ouders.

Als u niets doet, maar afwacht, of er geen werk van wilt maken om de verhouding met uw moeder niet verder te belasten, kunt u inderdaad op termijn een probleem krijgen. Met het verstrijken van de tijd wordt het steeds lastiger om vast te stellen wat het vermogen op het moment van overlijden was.

Uw moeder kan geen deel van de erfenis aan uw neef geven. dat wil zeggen: ze kan nu, bij leven, wel wat geven. Maar niet bij/na haar overlijden. Want u erft alles, tenzij uw moeder een testament maakt waarin ze uw neef begunstigt. Dan hebt u slechts recht op de zogenaamde legitieme portie (maar dat is altijd nog het grootste deel).

Ik denk dat u als eerste uw moeder moet vragen om u inzicht te geven in de financiƫle situatie. Gewoon, eerst netjes vriendelijk, in goed overleg. U hebt er per slot recht op. Als dat niet lukt, zou ik een notaris om advies vragen. Is of blijft uw moeder niet bereid om openheid van zaken te geven en een regeling met u te treffen over hoe u uw erfdeel krijgt, dan moet u zich tot een advocaat wenden.

mr W.G.H.M. van der Putten

6 november 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE