Erfenis van buurman


26 augustus 2003

Vraag nummer: 2418  (oude nummer: 2960)

De buurman van mijn ouders is terminaal ziek. In zijn testament is vastgelegd dat mijn ouders na zijn overlijden zijn huis krijgen. De buurman is dus geen familie.

Ik kan weinig terugvinden over met welke rechten en plichten mijn ouders te maken krijgen omdat de meeste informatie op bijvoorbeeld internet, gaat over familie. De notaris die het testament heeft opgemaakt, heeft geadviseerd dat mijn ouders het huis voor 1 euro moeten kopen. Wat is daar de reden van? Wordt het dan een ander verhaal met betrekking tot de successierechten? Zijn die inderdaad rond de 60%?

Mijn ouders zullen het dan zeer waarschijnlijk niet op kunnen brengen om daarvoor een hypotheek af te sluiten en de maandelijkse lasten zullen in dat geval ook te veel zijn voor hun. Het huis moet dan verkocht worden. Met wat voor zaken moeten we dan rekening houden? Binnen welke termijn moeten de successierechten worden betaald? Wat als het huis lang te koop staat?

Ik hoop dat u wat meer duidelijkheid kunt verschaffen. Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Per december 2002 is de sub-rubriek Erfenis/erfrecht binnen de juridische adviesrubriek van mr W.G.H.M. van der Putten beƫindigd.
Zie vraag 2701 'Einde rubriek Erfenis/erfrecht' en vraag 2345 'Erfenis/erfrecht' in de sub-rubriek Erfenis/erfrecht.

U kunt uw vraag beter in de Notariƫle adviesrubriek plaatsen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn