Erfdeel (voor kind uit eerder huwelijk)


7 oktober 2002

Vraag nummer: 1243  (oude nummer: 1587)

Mon, 7 Oct 2002 14:23

In december 2001 is mijn schoonvader overleden. Deze had net zoals zijn vrouw een langstlevende testament laten maken. Uit het huwelijk van mijn schoonvader en schoonmoeder is één dochter geboren, mijn vrouw. Na zijn overlijden heeft mijn vrouw een stuk getekend om haar erfdeel voorlopig bij haar moeder te laten. Nu in de afgelopen maand september is ook mijn schoonmoeder overleden. Normaal gesproken zou mijn vrouw de enige erfgenaam zijn. Nu weten we dat mijn schoonmoeder uit een eerste huwelijk nog een dochter heeft. Sinds ongeveer 33 jaar heeft mijn schoonmoeder geen kontact meer met haar. Telkens hebben mijn schoonouders aangegeven echt niets aan haar te willen laten erven.
Mijn vraag aan u is:
Kunt u aangeven als dit de wens van mijn schoonouders was, waar ergens in het testament aangegeven staat dat deze dochter geen beroep kan doen op haar legitieme portie?
Indien deze dochter toch aanspraak kan doen op haar legitieme portie, weet u dan hoe de verdeelsleutel is?
Alvast bedankt voor de moeite.
Met vriendelijk groet P. de Water

Antwoord:

Geachte heer De Water,

Per definitie kan iemand niet in zijn (in dit geval haar) testament zetten dat een kind geen beroep op haar legitieme portie kan doen. Het kenmerk van een legitieme portie is juist dat het niet aangetast of beperkt kan worden in een testament.

Ik vermoed echter dat het erfdeel van uw schoonvader gesplitst moet worden tussen zijn 2 erfgenamen: uw vrouw en uw schoonmoeder. En de erfenis van uw schoonmoeder tussen uw vrouw en - voor een beperkt deel - het kind uit het eerste huwelijk.
Maar wellicht zit de zaak toch ietsje anders. Ik neem aan dat uw schoonouders deze kwestie in het achterhoofd hadden en besproken hebben met de notaris, toen zij hun testament hebben laten opmaken.
Ik adviseer u uw vraag aan een notaris voor te leggen; hoe je het wendt of keert, u moet daar toch naar toe.

mr W.G.H.M. van der Putten

7 oktober 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn