En/of rekening na overlijden nog toegankelijk?


10 maart 2011

Vraag nummer: 24575  (oude nummer: 16525)

blijft bij overlijden van de partner de en/of rekening beschikbaar voor de andere partner of is hiervoor een verklaring van erfrecht nodig?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, het is juist het grote voordeel van de en/of rekening, dat die beschikbaar blijft voor de andere rekeninghouder als een rekeninghouder overlijdt.
Ook zonder verklaring van erfrecht.
Maar het saldo moet wel worden betrokken in de afhandeling van de nalatenschap! Dan is belangrijk om na te (kunnen) gaan waar het geld op die en/of rekening van afkomstig is. Of het van of voor de overleden rekeninghouder was, of de ander.

Met een en/of-rekening kunnen beide tenaamgestelden over het tegoed beschikken. Dit betekent niet perse dat het tegoed voor de helft van de ene of de andere persoon is. Het tegoed komt toe aan degene die het op de bankrekening heeft gezet of laten zetten. Bij overlijden komt het tegoed toe aan diens erfgenamen. Indien de tenaamgestelden niet gehuwd of onder huwelijkse voorwaarden gehuwd zijn, is het handig om duidelijke afspraken te maken over hoe de rekening gevuld wordt, zodat dit later geen twistpunt wordt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen
Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn