Beneficiaire aanvaarding


22 juni 2010

Vraag nummer: 7606  (oude nummer: 15852)

Geachte heer/mevrouw,

Wat u antwoord/ advies op de onderstaande situatie.

De moeder van een kennis is in jan 2009 overleden. Direct na haar overlijden is hij naar engeland gegaan voor de begravenis. Zij hebben de britse nationaliteit en de moeder wilde begraven worden in Engeland. Mijn kennis verkeerde op dat moment in zeer slechte staat. Het was voor hem emotioneel niet verwerkbaar en verbleef daar in Engeland. Hij heeft alles achtergelaten in nederland en heeft niets geregeld mbt het erven van bezittingen en schulden van zijn moeder. Na ongeveer 3 maanden is hij weer teruggekomen naar Nederland en probeerde weer zijn leven op te paken. Nadat hij weer in Nederland was gearriveerd probeerde hij het een en ander te regelen. Zelf is hij niet op de hoogte van de verschillende aanvaardingen van het erfrecht. Zowel de notaris als de juridische adviseur hebben hem niets uitgelegd. Zijn moeder had geen bezittingen en geen testament achtergelaten. Na lange tijd is hij erop aangesproken dat zijn moeder een schuld heeft. En deze schuld is hij verplicht te betalen. Kan hij via een bepaalde weg als nog de openstaande schuld van zijn moerder ontwijken? Hij wil graag een beneficiaire aanvaarding, maar de 3 maanden zijn verstreken. Ook is het huis van zijn moeder leeg en wordt teruggeleverd aan de verhurende partij. Heeft u enig advies? Hij is de enige zoon die in Nederland verblijft.
Heel erg bedankt de moeite

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (€ 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.