Bankafschriften


13 augustus 2011

Vraag nummer: 25507

Mijn vader is enige tijd geleden overleden.Nu hebben we vastgesteld dat er aardig wat geld vd bankrekening is gehaald door mijn broer.Hij was testementair-executeur. Had daar mjn vader gebrekkig was ook een kopiebankpas. Van mijn broer kregen we alleen maar gescande vellen van bankafschriften echter zondermaandelijkse beginsaldo en eindsaldo. Uiteraard wil ik een kopie van de originele kompleet met alle af/bijboekingen en bein-eindsaldostand. Tot nu toe echter niets ontvangen. Nu wilde ik bij de bank de bankafschriften aanvragen, maar krijg te horen dat -hoewel ik kan aantonen een zoon te zijn en tevens ergenaam- deze niet kan ontvangen, daar mijn broer voor het geval mijn vader dit niet meer zelf kon, voor mijn vader naar de bank kon gaan.Nu had mijn vader alles teruggedraaid,dus verzocht aan mijn broer om bankpas weer in te leveren.Brief van de bank ging naar mijn broer.Deze ging daar niet op in, maar nam kontakt op met de bank verklaarde dat mijn vader door de hersenattacke niet meer helder kon nadenken. Daarop moest mijn broer dan met rijbewijs of pas van mijn vader voorbij komen als "bewijs" dat mijn vader alles bij t oude liet. Rijbewijs werd ontvreemd uit de portemonne van mijn vader en hiermee de bank bezocht. Kan de bank zomaar mijn wens naast zich neerleggen of in hoeverre kan ik bereiken dat zij alsnog mij kopieafschriften moeten doen toe komen. Het ziet ernaar uit dat om in het bezit te komen van ons rechtmatig erfdeel wij mogelijk tot naar de rechter moeten gaan . met dank voor uw antwoord, met vriendelijke groeten Cary van Leewen

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Zie vraag 2345 ‘Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!)’ in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies / erfrecht.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (€ 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

In uw geval kan het ook raadzaam zijn om eens met een advocaat een afspraak te maken om te zien wat hij/zij voor u kan doen. Misschien is een rechtszaak onvermijdelijk, misschien is er een andere oplossing.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.