Aanpak verdeling nalatenschap huis en inboedel


10 januari 2003

Vraag nummer: 1924  (oude nummer: 2301)

Fri, 10 Jan 2003 08:20

Mijn vader is zopas overleden, dus binnenkort zitten we met het probleem dat het huis moet verkocht worden en de inboedel verdeeld moet worden. Aangezien er maar 2 van de 4 kinderen nog naar huis kwamen willen we zoveel mogelijk problemen vermijden. Dus dachten we eraan om de inboedel te laten schatten of aan een opkoper over te laten. We zouden hoe dan ook een notaris inschakelen. Hoe lossen we dit het best op en doet de notaris zoiets als inboedelbeschrijving of verdeling ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U kunt het beste met een notaris contact opnemen. En de 4 kinderen moeten het onderling eens zijn of worden over de wijze van afwikkeling.
Iemand moet het voortouw nemen. Mijn suggestie zou zijn dat je ieder kind vraagt om er eens over na te denken en allemaal een voorstel te doen hoe de zaak het beste kan worden afgewikkeld. Wellicht blijkt al snel dat iedereen op één lijn zit.
Ik zou eerst familieberaad houden en dan pas naar de notaris stappen. De notaris kost geld en het is in ieders belang om deze kosten zo laag mogelijk te houden en met een zo compleet mogelijk voorstel met de notaris te overleggen.
Het lijkt inderdaad versstandig om de inboedel te laten taxeren, als er bijzonder stukken of voorwerpen bij zitten. Als dat niet het geval is, heeft het weinig zin om bijvoorbeeld de waarde van theelepels en handdoeken te laten schatten. Laat ieder kind dan gewoon uit huis meenemen wat hij of zij kan gebruiken voor zichzelf of kleinkinderen. Het heeft geen zin om te soubatten of iets een paar euro meer of minder waard zou zijn; taxeren e.d. kost een veelvoud, als het om gewone huishoudelijke dingen of oude meubels gaat. En op het restant kan een opkoper een bod uitbrengen.

Van de inboedel en het aanwezige spaargeld e.d. zal wel een totaalschatting gemaakt moeten worden, ook voor de belastingen. Het is het werk van de notaris om hierin te adviseren en vervolgens af te spreken wie wat afwerkt en hoe.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 januari 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >