Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie zijn aanverwanten? (Bloedverwantschap en aanverwantschap)


15 februari 2012

Vraag nummer: 27495

Aanverwanten wie vallen daar onder?

Antwoord:

Geachte heer,

Aanverwanten zijn familieleden waar geen bloedband mee is, die aangetrouwd zijn. Dus bijvoorbeeld schoonouders, zwagers, schoonzussen, schoonzonen en schoondochters.

Bloedverwanten zijn de eigen (over)grootouders, eigen ouders, broers en zussen, eigen kinderen en eigen kleinkinderen en achterkleinkinderen.
De echtgenoten en partners van de (klein)kinderen en broers en zussen zijn aanverwanten.

Op de site http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-erkenning-en-gezag/vraag-en-antwoord/wat-is-bloedverwantschap-en-wat-is-aanverwantschap.html staat het nog eens wat uitgebreider:

Wat is bloedverwantschap en wat is aanverwantschap?

Bloedverwantschap is de relatie tussen 2 personen die een gemeenschappelijke voorouder hebben. Aanverwantschap is de relatie tussen u en de bloedverwanten van uw echtgenoot of geregistreerde partner.

Bloedverwantschap is de verhouding tussen 2 personen:
- van wie de een van de ander afstamt, dit heet ook wel rechte lijn. Bijvoorbeeld zoon en vader;
- die niet van elkaar afstammen maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben, dit heet ook wel zijlijn. Bijvoorbeeld broer en zus.
Bloedverwantschap ontstaat door geboorte, door afstamming van dezelfde voorvader, een erkenning, een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap of een adoptie. Door adoptie worden de adoptieouders de juridische ouder van het kind en ontstaat er bloedverwantschap. Bloedverwantschap is niet alleen biologisch bepaald.

Bloedverwanten zijn vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus, oom, tante, neef en nicht.

Aanverwantschap is de verhouding tussen de ene echtgenoot of geregistreerde partner en de bloedverwanten van de andere echtgenoot of geregistreerde partner. Aanverwantschap ontstaat door een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Door het sluiten van een samenlevingscontract ontstaat geen aanverwantschap. Door echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap en overlijden van de partner wordt aanverwantschap niet opgeheven.

Aanverwanten zijn schoonvader, schoonmoeder, schoonzoon, schoondochter, schoonbroer (zwager), schoonzus, aangetrouwde oom, aangetrouwde tante, aangetrouwde neef en aangetrouwde nicht.

De graad van bloedverwantschap is bepaald door de 'afstand' tot de gemeenschappelijke stamouders. Hoe dichter u bij de gezamenlijke stamouder staat, hoe nauwer de verwantschap. De graad van verwantschap is te vinden door de stappen te tellen die u in een stamboom moet doorlopen om van de ene bloedverwant bij de andere te komen.

Het vaststellen van de graad van bloedverwantschap of aanverwantschap is onder meer van belang:
- in het erfrecht;
- voor het aanvragen van curatele, bewind en mentorschap;
- voor het bepalen of u in aanmerking komt voor buitengewoon verlof, bijvoorbeeld bij het overlijden van de grootouder van uw echtgenoot.

U kunt deze pagina printen of als pdf opslaan met behulp van de knoppen onder aan de pagina.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zie bijvoorbeeld voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE