Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplicht als kind huurwoning bij overlijden leeg te maken?


30 december 2010

Vraag nummer: 7800  (oude nummer: 16300)

Ben ik als enig kind verplicht om de huurwoning van een ouder bij overlijden leeg op te leveren of te laten opleveren.
Heb al jaren geen contact meer met mijn moeder en wil ook niets met haar overlijden, begrafenis en opleveren van haar huurwoning te maken hebben.
Is dit ergens te regelen?
Zover ik weet heeft ze wel een uitvaartverzekering.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, u bent als enig kind verplicht om de huurwoning van een ouder bij overlijden leeg op te leveren of te laten opleveren.

U bent immers erfgenaam van die ouder en u treedt van rechtswege in alle rechten en verplichtingen van die ouder. Als u dat niet wilt, moet u afstand doen van de erfenis.

Het leeghalen van een woning heeft met een uitvaartverzekering niets van doen. Die is er alleen voor de uitvaart. Niet voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Als u meer wilt weten over het afstand doen van de erfenis, kunt u terecht in de NOTARIËLE adviesrubriek van Uitvaart.nl.

Overigens kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen en een vraag voorleggen of een afspraak maken. Een kort (telefonisch) advies is vaak kosteloos.
Adressen vindt u op internet en in de telefoongids.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (€ 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die men u kan toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE