Verantwoording oma


5 september 2016

Vraag nummer: 47207

Goedemorgen,

Ik ben oudste kleinkind. Mijn moeder is 7 jaar geleden overleden. Mijn tante haar zus heeft toen de geldzaken overgenomen van mijn oma. Mijn tante en ik staan niet op goede voet geen contact meer. Nu is mij ten oren gekomen dat zij overleden is. (mijn tante) . Wie heeft vanaf nu wettelijk recht op het reil en zeilen rond mijn oma? Zowel finacieel als zorgen voor haar.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand heeft een wettelijk recht of een wettelijke plicht om zich bezig te houden met het reilen en zeilen rond uw oma.

De vraag is waarom iemand de zaken van oma behartigt. Is dat alleen omdat oma dat wel makkelijk vindt, of is er een noodzaak toe? Bijvoorbeeld omdat zij onder bewind of curatele staat.
Als het alleen maar zo is, dat oma dat wel makkelijk vindt, kunt u dat zelf met oma afspraken.
Als oma onder curatele staat, is er een beslissing van de rechter nodig. U kunt een verzoek tot curatele, beschermingsbewind of mentorschap doen bij de kantonrechter. Hiervoor is geen advocaat nodig. Formulieren hiervoor zijn te vinden op internet, op de site https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap/vraag-en-antwoord/curatele-beschermingsbewind-of-mentorschap-aanvragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.