Vader na negen dagen nog steeds in mortuarium


10 mei 2004

Vraag nummer: 3106  (oude nummer: 4289)

geachte heer van der putten,

ik heb een vraag omtrent het overlijden van mijn vader op 1mei j.l
vandaag 10mei heb ik te horen gekregen dat mijn vader nog steeds in het mortuarium ligt van het ziekenhuis waar hij is overleden door zijn ziekte.
niemand wil voor de kosten opdraaien van zijn begrafenis en de vele schulden die hij heeft,ook ik zie af van alles net als mijn vele halfbroers en zussen .
weet niet eens hoeveel dat er zijn want mijn vader heeft nogal een bewogen leven geleden zeg maar.
vandaag heb ik contact gehad met de gemeente waar hij woonde omdat ik een verklaring van zijn overlijden nodig hebt voor het verwerpen van de erfenis/schulden e.d
nu blijkt dat er nog niet eens aangifte is gedaan van overlijden dus kan ik ook het verwerp niet in dienen tenminste dat denk ik .
kan dit allemaal zomaar het draaid dus om geld en ik ben niet van plan om daar voor op te draaien omdat ik het 28 jaar zonder mijn vader heb moeten doen en mij niet als zijn dochter erkende ,wat hij pas op 10 jarige leeftijd van mij heeft gedaan (erkenning)
ik vraag me nu af kan ik nu wel al een volmacht naar de rechtbank op sturen voor het verwerp of moet ik wachten tot hij daadwerkelijk aangegeven wordt dat hij is overleden?
alle instanties die ik benader,willen me niet echt vriendelijk te woord staan en heb het gevoel dat ze het maar raar vinden dat ik er niets mee te maken wil hebben.
ze mogen me toch niet zomaar veroordelen ,ik heb er rede voor dat ik van alles afzie ik ben ook maar een mens die ineens wordt geconfronteerd met de dood van mijn vader die ik nauwelijks heb gezien in mijn leven.
maar om iemand zolang boven aarde te laten alleen om een geldkwestie ,DAT vindt ik pas mensonterend en belachelijk.
kan ik nu beter afwachten?
hopelijk kunt U me spoedig antwoorden weet me nu geen raad meer eerlijk gezegd.
HG, Cvd K

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hoe het zit met het verwerpen van de nalatenschap kan ik u niet vertellen. Met vragen daarover kunt u terecht bij de Notariële adviesrubriek.

En wat moet ik er verder van zeggen? U hebt uw eigen motieven om u niet met dit overlijden te bemoeien. Ik denk dat andere mensen dat maar moeten accepteren en respecteren. Maar, of u het leuk vind of niet: een kind heeft op grond van de Nederlandse wet wel een verplichting om aan de kosten van de uitvaart van een ouder bij te dragen. Niet om een begrafenis te regelen, maar wél om de kosten (mee) te dragen.

Als niemand van familie of vrienden van uw vader de uitvaart regelt, zal de gemeente het uiteindelijk moeten doen. De gemeente kan de kosten met de wet in de hand verhalen op de echtgenote en kinderen van de overledene.
Zie de vele vragen in de sub-rubriek Kosten uitvaart.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn