Termijn van melding overlijden bij de bank door executeur


25 oktober 2015

Vraag nummer: 44055

Binnen hoeveel tijd moet een executeur testamentair een overlijden bij de bank melden? Voorbeeld: De wens van de overledene was dat de huurwoning nog twee maanden wordt aangehouden om de woning rustig te kunnen ontruimen.Mag de automatische huurafschrijving in die tijd doorlopen ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een bank wil dat een overlijden onmiddellijk aan haar wordt gemeld. Dat zal wel in haar algemene voorwaarden staan. Er zijn geen wettelijke regels voor.

De melding van overlijden heeft geen enkele betekenis voor automatische betalingen, zoals van de huur. Het is de taak van de executeur om automatische betalingen stop te zetten. De bank zet geen automatische betalingen stop.

Stel dat een bank de automatische betalingen van gas, water en elektra stop zou zetten, waardoor bijvoorbeeld een woning in de winter niet meer verwarmd zou worden en leidingen zouden bevriezen e.d. Dat kan en mag natuurlijk niet. Een bank zet uit zichzelf niets stop, tenzij er geen geld meer op een rekening zou staan.
Een bank weet ook niet of de woning nog bewoond wordt, als een rekeninghouder overlijdt. Het kan zijn dat er nog een kind of een andere familielid woont; die wil toch ook gas, water en licht in huis en is misschien wat traag met de omzetting van de tenaamstelling. Dat moet dan geen ernstige gevolgen hebben.
Kortom: zonder opdracht doet de bank niets.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn