Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tekstopstelling rouwkaarten


6 februari 2005

Vraag nummer: 3662  (oude nummer: 5554)

De vader van mijn kind is onlangs overleden.Zij was zijn enige echte kind.Hij was inmiddels getrouwd met andere vrouw.Nu werden op de rouwkaart eerst zij,toen haar kinderen,toen nog een stiefkind en daarna pas zijn eigen kind vermeld.Ik vind dit ongepast.Vooral voor zijn eigen kind.Is zoiets de gewone gang van zaken of maak ik me druk om niets????

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp dat het steekt, maar het is niet onlogisch. Op een rouwkaart is het logisch en gebruikelijk dat de echtgenoot of echtgenote als eerste staat. Het is ook logisch en gebruikelijk dat iemands kinderen direct onder/achter die persoon vermeld zijn. Dus is het inderdaad het consequentie dat als de (2e) partner van een overledene kinderen heeft, deze tamelijk bovenaan op de brief staan. Als uw voormalige echtgenoot met zijn nieuwe vrouw ook samen een of meer kinderen had gehad, hadden die ook bovenaan gestaan.
Helemaal onlogisch is dat niet; vaak probeert een hertrouwde man ook voor de kinderen van zijn tweede vrouw een goede vader te zijn. Het hangt er natuurlijk ook vanaf heo oud de kinderen van de tweede vrouw zijn en of ze samen in gezinsverband wonen of woonden.

Als uw eigen kind niet bij haar vader woonde, is het ook logisch als ze iets lager in het lijstje voorkomt.

Maar het is de vraag of aan de 'rangorde' op een rouwbrief een diepere betekenis moet worden toegekend, zoals u doet. U voelt het als een soort miskenning. Maar zo moet u het niet zien. Als een opa en oma overlijden, komen de kleinkinderen van het jongste kind ook als allerlaatste op de rouwkaart, maar betekent dat dat die kinderen het minst belangrijk zijn? Nee, absoluut niet. Die plaats is toeval, omdat de logica en het gebruik dat de oudsten voorgaan, tot dit gevolg heeft. Maar wellicht waren het toch de lievelingskleinkinderen.
In het geval van de vader van uw kind wordt de kaart gezonden naar mensen die hem gekend hebben; bijna iedereen zal toch wel weten dat uw kind ook zijn enige echte kind is.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE