Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sterfdag tot hoelang meerekenen


19 maart 2015

Vraag nummer: 41891

Iemand die sterft op 3 Mei mag men dan deze dag nog meetellen als een dag van leven ?

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe men die dag telt hangt af van waarvoor de telling gebruikt wordt. In Nederland is het zo, voor het bepalen van de termijn waarbinnen iemand moet worden begraven of gecremeerd, dat de dag van overlijden niet meetelt. Hoe het in Belgiƫ - waar u woont, aan uw naam en e-mailadres te zien - is weet ik niet.

Hoe het bijvoorbeeld zit met het doorbetalen van loon, weet ik niet. Dat kan bij elke CAO misschien anders zijn. Of er een wettelijke regeling voor is, weet ik niet.

Kortom, het hangt helemaal van de regeling af, hoe gerekend moet worden. Dat kan telkens verschillend zijn.

Voor sommige regels gaat het helemaal niet om de dag, maar om het tijdstip. Als iemand op maandag om 17.15 overlijdt, veranderen dingen op maandag om 17.15 uur. Niet eerder en niet later.
Stel dat je een echtpaar zonder kinderen hebt, die samen een verkeersongeval krijgen en in het ziekenhuis belanden en daar vlak na elkaar overlijden. Dan is van belang wie op welk tijdstip overlijdt, want dat bepaalt wie van wie erft. Als de man 10 minuten eerder overlijdt dan de vrouw, erft de familie van de vrouw alles. Als de vrouw 1 minuut eerder overlijdt dan de man, erf de familie van de man alles. (Overigens kan men dit bij testament anders regelen. Maar als er geen testament is, gaat het zo).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE