Schadevergoeding na auto-ongeluk


15 mei 2003

Vraag nummer: 2252  (oude nummer: 2676)

Thu, 15 May 2003 13:06

Geachte heer, mevrouw Van der Putten,

Mijn broer is kort geleden verongelukt, hij is aangereden door een vrachtwagen. Hijzelf zat in een auto. Na onderzoek is gebleken dat het niet zijn schuld was, maar de schuld van de vrachtwagenchauffeur.
Mijn ouders kunnen het niet verkroppen dat die vrachtwagenchauffeur er "van af komt" met een boete. Ja, hij moet dit ook wel zijn hele leven meedragen, maar voor hem is het anders dan voor ons. Wij zijn een dierbaar familielid kwijt. Mijn ouders zouden dan ook heel graag een "schadevergoeding" krijgen. Ze willen hem aanklagen, want het blijft een stom ongeluk, hij heeft mijn broer "gewoon" over het hoofd gezien. Maar ik denk dat dat niet mogelijk is in Nederland.
Kunt u mij antwoorden. Hartelijk dank alvast.
Mvg,
Bianca

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Soms is een beperkte 'vergoeding' van immateriƫle schade mogelijk, wat soms al kan worden meegenomen in een strafzaak tegen zo'n chauffeur. Maar als er geen strafzaak is, en het OM alleen een boet oplegt, kan dat ook niet worden meegenomen. En als de rechter tot een boete heeft besloten, is de strafzaak er al geweest en bent u te laat.
Als er een boete is opgelegd door het OM, geeft dat eigenlijk al aan dat de schuld van het ongeluk niet verschrikkelijk zwaar wordt aangerekend. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar een mens is maar een mens en kan een fout maken.

Ik denk dat de kans op een schadevergoeding voor uw ouders heel erg klein is. En u moet bij dat soort vergoedingen ook aan lage bedragen denken. Als je er een advocaat voor aan het werk moet zetten, krijg je er de kosten van de advocaat vaak niet eens uit, schat ik in.

In het algemeen moet ik u zeggen niet veel kansen te zien. Maar het kan zijn dat het uw ouders emotioneel toch erg bezig houdt. Dan doen zij er misschien toch goed om aan eens de zaak aan een advocaat voor te leggen. Het kost dan misschien een paar centen aan advies, maar het kan wel geestelijk meer rust geven, als je weet of er objectief gezien wel of geen kansen zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

15 mei 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn