Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rol van de ambtenaar van de burgerlijke stand


9 november 2002

Vraag nummer: 1484  (oude nummer: 1841)

Sat, 9 Nov 2002 15:15

Wat is de rol van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente( wat betreft de Wlb)?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De ambtenaar van de burgerlijke stand (abs) is de functionaris die het verlof tot begraven of het verlof tot verbranden (crematie) verleent, als de juiste papieren inzake het overlijden zijn overgelegd. Deze laatste papieren zijn de verklaring van overlijden van een arts of de verklaring van geen bezwaar van de officier van justitie.

De abs moet behalve de verklaring van overlijden (in de wandeling het doodsbriefje A genoemd) ook het doodsbriefje B in een gesloten enveloppe in ontvangst nemen. Dit laatste formulier is een opgave van de arts van de doodsoorzaak, die bestemd is voor de statistiek. Ook dit staat in de Wlb.

Voorts heeft de abs een functie bij het verlenen van verlof voor begraven of verbranden als een overledene uit het buitenland komt, dan wel voor het verstrekken van een laissez-passer of een ander document als een overledene naar het buitenland vervoerd moet worden.

Iets anders is dat bij de abs de aangifte van overlijden moet worden gedaan; dat staat niet in de Wlb maar in het BW en het BBS.

Ook iets anders is dat bij de afdeling Burgerzaken van een groot aantal gemeenten ook de administratie van de gemeentelijke begraafplaats wordt bijgehouden. Maar dat staat los van de formele status en bevoegdheden van de abs.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 november 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE