Regels geamputeerd lichaamsdeel


5 november 2009

Vraag nummer: 7055  (oude nummer: 14285)

Geachte heer van der Putten,

Is het mogelijk / toegestaan om een geamputeerd lichaamsdeel (of inwendig weefsel dat uitgenomen wordt tijdens een operatie) mee naar huis te nemen van het ziekenhuis om dit te bijvoorbeeld te laten cremeren of te begraven? Zijn hier regels voor? Hoe zou dit vervoerd moeten worden? Wie zou dit moeten vervoeren? Moet bijvoorbeeld een begrafenisondernemer worden ingeschakeld of kan de persoon in kwestie dit zelf regelen. Zou bij wijze van spreken die persoon het lichaamsdeel mogen begraven in de eigen achtertuin?

We vroegen ons af of dit onder de wet op de lijkbeschouwing valt. Het gaat immers om een dood deel van een lichaam.
We zijn zeer benieuwd naar uw antwoord.

met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, het is mogelijk om een geamputeerd lichaamsdeel of lichaamsweefsel mee naar huis te nemen. Men mag het ook laten begraven of cremeren, maar dat hoeft niet. Dergelijk menselijk 'afval' valt niet onder de Wet op de lijkbezorging. Hooguit onder de regeling voor 'specifiek ziekenhuisafval' (dan wordt altijd gescheiden afgevoerd en verbrand), maar men kan als eigenaar ook zeggen dat men het zelf wil houden. Uw been is simpelweg uw been en uw eigendom.
Een ziekenhuis kan ook niet de afgifte weigeren, ook al is het misschien ongebruikelijk.

Als men dergelijke menselijke resten wil vervoeren, bijvoorbeeld een eigen geamputeerde voet, men kan dat gewoon zelf doen. Er zijn geen voorschriften voor.

Inderdaad mag men dergelijke resten ook in de eigen achtertuin begraven. Men mag er alles mee doen wat men zelf wil. Ook in een potje thuis bewaren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn