Patiënten zonder familie


11 juni 2009

Vraag nummer: 6619  (oude nummer: 13205)

Geachte,
In een verpleeghuis komt het - helaas - geregeld voor dat patiënten overlijden die geen familie hebben of die geen familie hebben die willen betrokken zijn bij het overlijden of de uitvaart. Betreffende overledene dient dan een gemeentelijke uitvaart te krijgen. Het is ons echter niet altijd geheel duidelijk hoe wij als personeel dit moeten aanpakken. Volstaat het om de gemeente te bellen en die te informeren? Wij begrijpen nl. dat als wij als verpleeghuis een uitvaartondernemer bellen wij dan als huis moeten opdraaien voor de kosten. En tweede vraag: hoe moet dat dan als iemand in het weekend, op feestdagen of 's nachts overlijdt als er niemand bij de gemeente bereikbaar is?
Met vriendelijke groet,
R. Zajdenband

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er schijnen bepaalde regelingen te zijn voor het doorbetalen van bepaalde kosten na het overlijden van een patient (de zgn. 13 dagen regeling). Het fijne weet ik daar niet van; deze site gaat over regels voor begraven en cremeren, niet over financieringsregelingen voor verpleeghuizen e.d.
Misschien kunt u eens informeren bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ik zou, als ik verpleeghuis was, in de algemene voorwaarden bepalingen opnemen over de acties en de kosten die volgen na overlijden. Zodat de erfgenamen daar aan gebonden zijn.

Feitelijk zou ik patiënten bij de intake ook vragen wat er moet gebeuren als zij komen te overlijden.
Als er geen familie is, kan het zijn dat zij goede vrienden de uitvaart willen laten regelen.
Als er wel familie is, maar als die niet betrokken wil worden bij het overlijden of de uitvaart, zou ik die familie toch altijd direct informeren en er op wijzen dat ook als de gemeente de uitvaart regelt, de kinderen van de overledene toch altijd geheel voor de kosten opdraaien. De gemeente mag de kosten namelijk op grond van artikel 22 Wet op de lijkbezorging altijd op de echtgenoot (v/m) en op de kinderen van de overledene verhalen, ook als deze afzien van de nalatenschap.

's Avonds en in het weekeinde e.d. is de gemeente inderdaad niet bereikbaar. Maar ik zou proberen om met de gemeente een bepaalde standaardafspraak te maken voor dat soort situaties. Bijvoorbeeld dat een door de gemeente aan te wijzen uitvaartondernemer kan worden ingeschakeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn