Overlijden van een dochter 50 jaar, is de moeder aansprakelijk?


24 oktober 2017

Vraag nummer: 52475

dit van een familielid de dochter is al drie jaar geleden overleden ze zat in de bewindvoerderstraject ze ging over naar de shv traject maar is daar tussen in overleden haar dochter van de overleden vrouw heeft bij de rechtbank getekend dat ze niet aansprakelijk was maar nu zit de oma die kreeg een brief van lindorf dat zei dat moest betalen kan dit want zei is dan wel haar moeder van de dochter die overleden is maar nergens voor getekend ze heeft nu alleen maar aow en 82 jaar ze gaan ook naar de gemeente om dit te bepraten en dan vragen aan lindorf of dit kwijtgescholden wordt dit is te gek nu heeft de kleindochter wel de begrafenis geregeld en een gedeelte geld ontvangen kan dit want ze had afstand gedaan ik hoop dat je het nog begrijpt

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De dochter van de overleden vrouw is haar erfgenaam. Zij kan door een formulier bij de rechtbank in te dienen afstand doen van de erfenis en haar aansprakelijkheid voor schulden van haar moeder.
Maar als de dochter geen erfgenaam is, is haar oma, de moeder van haar moeder, de volgende erfgenaam. Dan kan die worden aangesproken op de schulden van de overledene. De oma kan ook afstand doen van de erfenis.

U geeft niet aan om wat voor kosten of schulden het gaat. De firma Lindorff is een incassobureau, maar dat zegt nog niets over de schulden die zij probeert te innen.
Het lijkt mij inderdaad verstandig om die brieven met een derde te bespreken. Ik kan van een afstand ook niet zien waar het om gaat en of dat terecht is. U moet voor een gesprek alle papieren meenemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn