Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden huurder


14 augustus 2003

Vraag nummer: 2396  (oude nummer: 2915)

Ik verhuur een woning en de verhuurder is overleden door een verkeersongeval.
Na navraag blijkt dat het huurcontract niet wordt ontbonden door een overlijden. Maar na de erfgename gaat deze weigeren enige achterstal van huurschulden te betalen en weigeren ook het contract op te zeggen tevens blijft er een sleutel achter bij de familie.
Zij willen geen enkele medewerking velenen en voelen zich tot niets verplicht. Zij zeggen ook hun niets te kunnen maken vermits zij afstand zullen doen van de erfenis. Kan dit zo maar dat zij geen medewerking verlenen ik de kosten moet blijven dragen kan ik de woning zonder opzeg van hun terug verhuren?
met dank bij voorbaadt

Antwoord:

Geachte heer,

De huur eindigt inderdaad niet bij het overlijden. De erfgenamen zetten formeel de huur voort, totdat zij opzeggen. Zij zijn aansprakelijk voor de huurkosten, totdat zij laten weten de huur op te zeggen of laten weten geen erfgenaam te zijn. Maar als zij geen enkele uitspraak doen en de woning niet uitruimen en zo nieuwe verhuur in de weg staan, ontstaat een andere situatie, namelijk dat zij door eigen handelen of eigen niet-handelen een schade aan u veroorzaken, waarvoor zij persoonlijk aansprakelijk zijn. Niet direct binnen een paar dagen, maar wel na een redelijke termijn, zeg een paar weken.
Als de erfgenamen afstand doen van de erfenis, moeten zij dat schriftelijk duidelijk maken, door een akte van afstand. Doen ze dat niet, dan zijn en blijven ze aansprakelijk.
Ik heb wel wat idee├źn over hoe of wat, maar dat kan ik van een afstand niet zeggen zonder details te kennen.
Als u zelf niet verder komt, zou ik in uw geval z.s.m. een advocaat in de arm nemen. U kunt ook feitelijk het slot wijzigen, zodat de erfgenamen niet in de woning kunnen en geen goederen kunnen verwijderen. U kunt feitelijk goederen onder u houden en eventueel verkopen om de huurschuld mee te verrekenen. Maar daar zitten wat haken en ogen aan. Neem een advocaat in de arm, is het enige zinnige dat ik u kan zeggen. Dat kost geld, maar anders lopen uw kosten hoger op.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE