Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ongenode gasten


16 november 2004

Vraag nummer: 3474  (oude nummer: 4966)

Ik heb gebroken met mijn ouders. Dit is een lang proces geweest en de nu ontstane situatie is blijvend. Ik wil hen onder geen beding bij mijn uitvaart hebben. Kan ik dat regelen? Of is iedereen vrij om te komen om afscheid te nemen?
Is het juridisch te regelen om bepaalde mensen niet te willen hebben op mijn uitvaart?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt zelf regelen wie u wel of niet bij uw uitvaart wilt hebben. U kunt dat vast leggen in een codicil: een volledig handgeschreven papier met uw wensen, met uw naam, adres, en de datum en uw handtekening.
Maar eigenlijk hebt u dan ook een testament nodig. Niet om uw wensen vast te leggen (dat kan wel ook tevens in dat testament) maar om iemand te machtigen om er voor te zorgen dat hij/zij de wens uitvoert. Want als u niemand hebt die feitelijk voor uw wensen opkomt, hebt u nog niets.

Als u wilt dat die persoon het ├ęcht voor het zeggen heeft (namelijk beslissen dat uw codicil wordt uitgevoerd), dan moet u die persoon benoemen tot executeur testamentair. En dat benoemen tot executeur is iets dat sinds 2003 alleen in een testament kan. Voor een testament moet u naar de notaris.

Zie andere vragen hierover in de sub-rubriek Uitvaartplechtigheid en de sub-rubriek Wilsbeschikking in de hoofdrubriek Overige onderwerpen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE