Hoelang rot lichaam weg?


23 maart 2005

Vraag nummer: 3778  (oude nummer: 5758)

Als een overledene begraven is hoelang duurt het dan ongeveer voor het lichaam weg rot?
Het lijkt mij heel leuk om als de mensen overleden zijn nog iets voor ze te kunnen doen dus zeg maar afleggen en balsemen, moet je daar voor leren zo ja wat en hoelang duurt dat?

groet mireille

Antwoord:

Beste Mireille,

Het lichaam rot niet weg. Rotten is een relatief snel proces en lijkontbinding (zoals het heet: lijkontbinding of lijkvertering) gaat langzaam. Gemiddeld een jaar of 7.
Ik heb er al een paar keer uitvoerig over geschreven, dus kijk s.v.p. oude vragen na, zoals vraag 603 "Lijkontbinding" in de sub-rubriek 'Overig begraven/begraafplaats' van de rubriek 'Begraven'.

Je kunt ook steekwoorden zoals "lijkvertering" en "ontbinding" en "lijkontbinding" boven op de pagina intypen bij 'Zoeken'. Krijg je ook allemaal artikelen en teksten er over.

Voor vragen over balsemen moet je kijken bij 'Overige onderwerpen' en dan 'Balsemen en thanatopraxie'. Balsem mag alleen in bijzondere gevallen, zoals voor leden Koninklijk Huis en voor vervoer naar het buitenland. Wellicht wordt het in de toekomst anders, kun je in diverse artikelen lezen.

Voor afleggen en de overige verzorging van een overledene verwijs ik je naar 'Overige onderwerpen' en dan 'Verzorging overledene'.

Je ziet, je kunt hier alles vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn