Gouden kies verwijderen na overlijden


1 juni 2016

Vraag nummer: 46344

Goedenmiddag Mr.W.van der Puttten,
ik heb voornemens mij ooit te laten cremeren, in mijn bovenkaak zit 1 gouden kies.
Vraag: bestaat de mogelijkheid om deze te verwijderen na mijn overlijden, zodat deze te gelden kan worden gemaakt?
Zie in veel steden pop-up winkels met de vraag naar "oud"goudwaar de nabestaanden terecht kunnen,wie en op welk tijdstip na t overlijden gaat dat bij mij doen,moet ik op voorhand al een afspraak hier overmaken?
Met vriendelijke groeten,
Ed Metz

Antwoord:

Geachte heer,

Ik schat in dat het nagenoeg zinloos is om vanwege de waarde een gouden kies te laten verwijderen.

Ik weet niet wat de waarde van het goud om tanden en kiezen is, maar erg veel zal het niet zijn. Op dit moment laat 62% van de Nederlanders zich cremeren. Crematoria hebben de afspraak om de edelmetalen die bij een crematie vrij komen, zoals het goud uit kiezen, te verzamelen, te verkopen en te doneren aan een goed doel.
Ik verwijs u graag naar de pagina http://www.lvc-online.nl/dr-c-j-vaillantfonds van de website van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC).

De jaarlijkse opbrengst van de verkoop van alle edelmetalen na crematies liggen in de orde van grootte van ongeveer 200.000,- to 300.000,- euro, zo meen ik ergens lezen te hebben.
Er gaan in Nederland jaarlijks 140.000 mensen dood. Als 62% wordt gecremeerd zijn dat ruim 85.000 mensen. De opbrengst van edelmetalen is dan gemiddeld misschien 3 of 4 euro per persoon. Misschien heeft niet iedereen goud in de mond. Maar stel dat 1 op de 10 mensen dat heeft, dan is de goudwaarde van een kies misschien enkele tientjes.
Het goud van kiezen en tanden heeft een andere samenstelling dan het goud van sieraden. Het moet dus ook nog bewerkt worden.

Wie denkt u dat bij een overledene kiezen gaat trekken? Een van de kinderen? Andere familie of vrienden? Ik denk niet dat tandartsen daar voor in de rij staan. Een tandarts wil geen gesleep met overledenen in zijn praktijk en ik zie de tandartsen ook niet op huisbezoek gaan, waar ze nauwelijks ander gereedschap hebben dan een nijptang, een hamer en een bijtel.
Ik denk niet dat iemand te vinden is die kiezen willen trekken. Maar als zo iemand wel te vinden is, verwacht ik dat de kosten van het transport en van het trekken van een kies dan hoger zijn dan wat de kies waard is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >