Funerair jurist worden


10 december 2008

Vraag nummer: 5967  (oude nummer: 11933)

Geachte heer Van der Putten,

Ik studeer zelf rechten op de hogeschool Utrecht en loop nu stage bij een gemeente waar ik me onder andere bezig hou met de begraafplaats administratie. Gedurende mijn stage ben ik steeds meer geinterreseerd geraakt in het beroep funerair jurist. Daarom vraag ik me af hoe je funerair jurist kan worden. Welke opleiding heeft men daarvoor nodig? Verder vraag ik me af hoe u op het idee bent gekomen om voor dit beroep te kiezen. Zelf ben ik me nu nog aan het orienteren wat ik wil namelijk.

Met vriendelijke groet,

Milou Houtlosser

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ben gevleid, maar ik ben geen funerair jurist. Zoiets als funerair recht bestaat niet, in mijn optiek. Het is gewoon burgerlijk recht en bestuursrecht, maar dan heeft het onderwerp van dat recht toevallig met lijkbezorging van doen.
Problemen van uitvaartondernemers met klanten of relaties hebben loodgieters en tansartsen ook. Verordeningen van gemeenten kunnen net zo goed over bouwvoorschriften of over havengelden gaan.
En als beroep is iets 'funerairs' ook nauwelijks of niet mogelijk, want je kunt er geen boterham mee verdienen. Het is voor mij parttime werk, u moet denken aan gemiddeld 1 dag in de week. Het is dus ook niet mijn (hoofd)beroep.

Ik heb administratief recht gestudeerd, maar dat is geen voorwaarde om iets van lijkbezorging af te weten; dat helpt alleen om iets van verordeningen te weten. Er zijn veel meer juristen in Nederland die goed thuis zijn in kwesties rond lijkbezorging en deze hebben voor zover ik weet een civielrechtelijke achtergrond.

Hier speelt wat in veel meer vakgebieden speelt: met een algemene opleiding kan men zich zelf op den duur specialiseren als men werk heeft wat er bij aansluit, of een persoonlijke interesse heeft. En met specialismen is het vaak ook zo dat de eenoog in het land der blinden koning is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn